Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν ελληνικά ή κρυπτοχριστιανοί;


Εξαιρετική γλωσσολογική ανακάλυψη που δείχνει τις “δόξες βυθισμένες στα βάθη της Ασίας”, κατά τον Σεφέρη, είναι η ανεύρεση μουσουλμάνων της Μαύρης Θάλασσας που μιλούν μια γλώσσα που είναι πολύ κοντά στα αρχαία Ελληνικά.

Το ιστολόγιο από το οποίο αναδημοσιεύουμε το κείμενο τελειώνει την αναφορά του με ένα αστείο: Οτι οι γλωσσολόγοι καλό θα ήταν να ψάξουν όχι μόνον για τις ρίζες της γλώσσας των κατοίκων αλλά και για το... χρυσόμαλλο δέρας του Ιάσονα μιας και βρίσκονται στην ίδια περιοχή, που ο μυθικός ήρωας έψαχνε το χρυσόμαλλο δέρας!!!

Εμείς προτιμούμε να πραγματοποιηθεί μια άλλη έρευνα - όχι ως ανέκδοτο για να γελάσουμε - αλλά ως μια σοβαρή προσπάθεια ερμηνείας του φαινομένου.

Μήπως οι Μουσουλμάνοι που μιλούν Ρωμαίικα στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τελικά Μουσουλμάνοι; Μήπως είναι κρυπτοχριστιανοί; Αν τυχόν διαπιστωθεί ότι είναι τότε θα βοηθήσει να καταλάβουμε ουσιαστικά γιατί εξακολουθούν να μιλούν Ρωμαίικα στην περιοχή.

Φίλος θεολόγος που επισκέφθηκε τον Πόντο με διαβεβαίωσε ότι σε εστιατόρια της περιοχής οι άνθρωποι τον ρωτούσαν αν χρειάζεται “κοχλιάριον” για να φάει!!!

[bΟ ίδιος θεολόγος μου είπε ότι, ενώ περπατούσε με τον Παναγιότατο σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης, έτρεχαν από τα δρομάκια δεκάδες άνθρωποι, που έσπαζαν τον κλοιό των αστυνομικών που περιέβαλλαν τον Πατριάρχη, έπαιρναν αστραπιαία την ευχή του Παναγιότατου και χάνονταν αμέσως σε παρακείμενες οδούς.[/b]

Ο ίδιος θεολόγος μου είπε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολολαμαίος υπολογίζει ότι πρέπει να υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 350,000 κρυπτοχριστιανοί. Αν η εκτίμηση του Παναγιότατου είναι ακριβής σημαίνει ότι, αν η Τουρκία αποκτήσει ένα ανεκτικό καθεστώς προς τις θρησκευτικές μειονότητες, το Πατριαρχείο θα έχει εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανούς ως ποίμνιο.

Όταν ήμουν μικρός μεγάλωσα στη σημερινή Τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο και ενθυμούμαι την αείμνηστη μητέρα μου να μου λέγει ότι οι Τουρκάλλες πήγαιναν στον Άγιο Γεώργιο της εντειχισμένης Αμμοχώστου και έκαναν μετάνοιες στον Άγιο Γεώργιο και στην Παναγία. Προσπαθούσα παιδί 6-7 ετών τότε να αντιληφθώ πώς ήταν δυνατόν οι Μουσουλμάνες να κάνουν μετάνοιες στον Αγιο Γεώργιο και την Παναγία. Και η μητέρα μου μου απάντησε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αλήθειας της πίστης μας. Τόσο αληθινή είναι, μου είπε η αείμνηστη, ώστε ακόμη και οι Μουσουλμάνοι κάνουν μετάνοιες στην Παναγία και στους Αγίους για να θεραπευθούν από τις αρρώστιες τους ή για να αποθέσουν τα προβλήματά τους.

Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, όπως μαθαίνουμε άλλωστε από το βίο του Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη που έγραψε ο π. Παίσιος! Θα ήταν όμως εξίσου πιθανόν να πιστεύαμε ότι πολλοί από αυτούς ήταν κρυπτοχριστιανοί.

Ένα είναι το σίγουρο. Στις μέρες μας άρχισαν να εκδίδονται στα Τουρκικά πολλοί βίοι των αγίων που γίνονται ανάρπαστοι, ενώ έχω απολύτως έγκυρες πληροφορίες από Αγιορείτες ιερομόναχους, ότι τους επισκέπτονται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βαφτίζονται χριστιανοί και επιστρέφουν ως κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία και στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Μήπως ο Άγιος Θεός μας επιφυλάσσει σύντομα ένα πολύ μεγαλύτερο θαύμα από τη γλωσσική ανακάλυψη ανθρώπων της Μαύρης θάλασσας που μιλούν μια γλώσσα που είναι πολύ κοντά στα αρχαία Ελληνικά;

Πηγή: http://panayiotistelevantos.blogspot.co ... _8053.html


ΑΑΑΧΧΧ ΒΑΧ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Θαυμαστές από το facebook

Συνολικές προβολές σελίδας

Online now:

sync



Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο



Όλα μου τα posts

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...